ЦРКВА "СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ" У ОСАНИЦИ

 

Село Осаница

 

 Crkva u Osanici iz 1944се налази у крајњем северозападном делу Жагубичке котлине. Село је смештено у средњем току Осаничке реке, у долини коју окружују врхови Јужних обронака Хомољских планина. Сам географски положај села је неповољан, јер се село налази ван пута Петровац - Жагубица. Од магистралног пута центар је удаљен око 2,5 километара, а од прве куће у селу око 1 километар. Повезане су асфалтним путем од центра села. Атар Осанице захвата површину од 66,51 км2.  Административно, село припада општини Жагубица, до 1962. године је припадало Крепољину. Осаница припада парохији "Рибарској" намесништву Млавском у Петровцу. Осаница је једно од најстаријих села у Хомољу. Прво његово помињање датира још у XIV веку. Тај податак је записан у повељи Кнеза Лазара из 1380. године, коју даје манастиру Горњак, и тада се помиње име села Осанице. Осаница је доживела пустошење и расељавање као и друга села у Хомољу 1690.г. приликом сеобе народа. Почетком XVIII века се поново насељава на истој локацији. Забележен је податак да је Осаница 1733. године, имала 20 домова. 1830. године има 83 дома, 1863. године има 197 домова, 1910. године има З68 домова са 2107 становника, 1971. године има 422 дома са 1540 становника, 1991. године, има 1379 становника, са 362 дома. По протоколима цркве од овог броја само је 240 кућа верски одазвано, те толико прима свештеника на парохији. Село је већински насељено влашким живљем. Село има цркву која је подигнута 1943. године, школу која је сада четвороразредна. Осаница је своју прву школу добила давне 1867. године. Село је развијено јер у свом окружењу има "пилане" за прераду дрвета а има и дом културе.1.Осаничко - Рибарска парохија
2.Црква Светог Пророка Илије
3.Свештенство цркве од оснивања парохије до данас
4.Црквена општина
5.Гробље у селу и споменици на њему
6.Заветине и Литије
7.Парохијски дом. 

 

Осаничко-Рибарска парохија

 

Osanica -crkva

Добила је име по имену села Осанице, док је административно везана за Рибарску парохију. Обе парохије имају своју посебну црквену општину. Осаница има 240 домова који верски прима свештеника. По оскудним подацима, који постоје, пише да је године 1879. постојала Осаничка парохија, и да је тада њу опслуживао свештеник Осанички Павле Михаиловић. Тада је постојало и Хомољско намесништво, на чијем челу је био свештеник Петар Радивојевић у Жагубици. Црквеки шематизам за 1924. годину говори да је и тада постојала парохија Осаничка, и да је њој припадало и село Рибаре. Парохија је била у рангу 1. класе и бројала је тада 2411 православних душа, а припадала је "Тршкој цркви". Парох 1924. године је био Стојан Мијатовић. Садашња парохија Осаничка има своју цркву у селу, која је подигнута 1943. године. О њој се не стара добро, јер је црква сва у влази, и доста је оронула.

 

 

Црква Светог Пророка Илије у Осаници

 

Crkva u Osanici slika 2Налази се у средини села а грађена је и подигнута за време другог светског рата, тачније 1943. године. 1938. године је купљено земљиште за градњу цркве. Године 1939. је грађена цигла која је послужила за изградњу цркве. Свако домаћинство у селу је учествовало у изградњи. Радовима је руководио лично командир чете "Недићеве" војске Јован Крагуљац. Црква је грађена 1941/42/43. године. Црква је тек освећена 1960. године. Црква је у својој висини ниска као грађевина, са олтарском апсидом на источној страни. Црква је без певничких апсида. Темељ цркве је од ломљеног камена. Зидови су зидани од печене цигле.Црква је споља омалтерисана  и обојен  а бојом цигле, која је сва опала од влаге и небриге.Унутрашњост цркве је исто омалтерисана. Црква је покривена ситним "бибер" црепом, док је звоник покривен лимом.

Osanica -crkva slika 9

На самом врху кубета је гвоздени крст који означава симбол хришћанства и православља.Цркву симболише крст по свом градитељству. Улаз у цркву је на западном делу. Четворострани звоник на западном делу цркве, стоји на четири зидана стуба, који простор чине отвореним, спољашни притвор. На самом звонику има четири прозора који су правоугаоног облика ужи су, на горњем делу полукружног облика.

Звоник има једно звоно. На самом броду цркве су четири прозора, а на олтару три мања прозора. Изнад прозора је лук од цигала, положених на кант.Западни улазни део је са дрвеним двокрилним вратима, а сам споредни улаз са јужне стране је са једнокрилним дрвеним вратима. Унутрашњи притвор је одвојен од брода цркве са два дрвена стуба, чија основа носи галерију за хор;

Osanica-crkva  slika 10

Иконостас цркве је урађен од храстових дасака, обичне занатске услуге, на њему нема никаквих украса, изузев крстова на северним и јужним дверима. По сећањима мештана иконостас је радио Владимир Димитријевић из Западне Србије. Иконостас је радио и Иван Брндушић из Осанице.У самој цркви има два мала свећњака, а са леве стране су степениште за "хорос".У цркви је само једна певница од дрвета са ма

ло богослужбених књига новог издања. Под цркве је од бетона. Зидови цркве унутра су окречени, на самом своду цркве је слика "Свети Илија огњенолесничник" рађена ал - секо.

Сви ЗИДОВИ у цркви су испуцали и треба их санирати. За иконе на иконостасу се примећује да су рад наивн

ог сликара. Олтар цркве је мали, а сам свети престо је на једном стубу. Антимис у цркви је из 1923. године, освећен од стране епископа Митрофана, који је био предвиђен за цркву у Браничеву. Антимис је нагорео на пар места. Дарохранилица је дрвена. Жртвеник је у ниши на левој страни. Чин проскомидије је на црквенословенском језику. Звоно на цркви је прилог народа из села Осанице. Црква је свуда около опасана бетоном у висини доњег дела темеља, да се неби даље обрушавала, од влаге и пропадања.

 

Свештенство цркве на Осаничкој парохији и цркви до данас

 

Osanica slika 3

Први писани, а сачувани податак датира да је године 1979.,на парохији служио свештеник Павле Михаиловић, Стојан мијатовић свештеник 1924.г., Ђурађ Жутић свештеник избеглица из Лике 1943-1945.г., Милан Мијатовић из Неготина 1945.г., Петар Симић 1946-1947.г., Саво Маовац из Војводине 1947-1952.г., Божидар Јанковић 1955.г., Јеромонах Јаков Вукмировић 1952.г., Андреја Димитријевић 1954.г., Јеромонах Варнава - Николић 1954.г., Данило Митровић 1955.г., Властимир Зимоњић 1955 - 1958.г.,Теодор Арсић 1958 - 1959.г., Божидар Јанковић, 1959-1963.г., Петар Зарић 1963 - 1965.г., Љубомир Зарић 1966 -1969.г., Милосав Лекић 1969 - 1996.г., Срђан Дунчевић 1996 - 2000.г., Владан Петковић 2001-2002.г., садашњи свештеник је Зоран Мишковић од марта 2002. године, са седиштем у Рибару.
 

Црквена општина Осаничка

 

Crkva u Osanici slika 5

Пре ступања на снагу устава С.П. Цркве из 1931.године, пословима црквене општине су управљали црквени тутори, и свештеник. Нема сачуваних никаквих података о одборима црквене општине у Осаници. Садашњи нови одбор црквене општине Осаница чине: председник одбора  свештеник Зоран Мишковић, благајник Драган Петровић, чланови су Момир Пујкиловић, Дејан Петровић, Иван Брндушић, Жељко Богосављевић и Живојин Рњавић.
 

 

Гробља и споменици на њему


Село Осаница има два своја гробља, која су из доба XIX и ХХ века. О њима се сада званично стара Месна Заједница из Осанице. Гробови су од обичног камена, гранита, а сада има новијих споменика од мермера. Првобитни споменици су високи и често без икаквог натписа, само са крстом. Оба гробља су ван села, на обронцима брда.
 

 

Заветине и Литије


Село Осаница има своју сеоску заветину "Духови" трећи дан, као и црквену славу "Свети пророк Илија", која се слави у оквиру цркве. Ново доба није донело помак тако да литије у селу нема. Свако домаћинство које је верујуће, по православном обичају у селу слави своју крсну славу.
 

 

Парохијски дом


У селу Осаници, а ни код саме цркве не постоји. Свештеник станује у селу Рибаре. Порта у којој је саграђена црква је површине 20 ари. Правоугаоног је облика, у смеру исток - запад. Са главном улицом на источној страни и Осаничком реком на западној страни. Налази се у ширем делу села - центра. Преко пута цркве је школа. Ограда којом је ограђена порта је, до улице - исток, и до комшије са југа је од камена. На. улазу је постојала мала, и велика капија, које данас нема. Садашњи црквени одбор, на челу са свештеником, улаже напоре да се целокупна црква обнови, и да јој се да изглед који заслужује. На мештанима је да то ураде.
 

 

 

 

Коришћена грађа и литература за писање о цркви у селу Осаници-Хомоље
1.Истраживачки рад аутора књиге Радета М. Обрадовића 2001,2002. године,
2.Казивање свештеника Милосава Лекића 2002. године, сада пензионер,
3.Казивање Крсте Јоцића-хроничара из Осанице 2001. године
4.Осаница Некад и Сад - Станислав Ј. Дулкан, Крста Т. Јоцић и група аутора, Осаница 1985.
5.Насеља и Становништво Хомоља, Станислав Ј. Дулкан - Пожаревац 1981. године
6.Насеља Браничева, Д. Јацановић и Б. Младеновић - Пожаревац 2002. године
7.Хомоље - географска монографија, Љ.В. Миљковић, Нови Сад 1992. године
8.Шематизам Браничевске Епархије, Пожаревац 1972. године
9.Шематизам Цркве за 1924. годину, Сремски Карловци 1925. године
10.Браничевски Тефтер-Момчило Стојаковић, И.И. Београд 1987. године
 

 

 

 

Додатне информације

© 2017 www.vaznesenje.rs. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.